Bezoek en rondleidingen

Over Kamp Amersfoort

Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op de grens van Leusden en Amersfoort, is een van de drie bekendste Nederlandse herinneringscentra. In de periode 1941 tot 1945 hebben ongeveer 37.000 veelal politieke gevangenen voor korte of langere tijd vastgezeten in dit doorgangs- tevens strafkamp dat onder direct bevel stond van de SS.

Na de oorlog wilde men de verschrikkingen uit het kamp zo snel mogelijk vergeten en werd het kamp volledig ontmanteld. Ondanks dat alles teruggebracht werd tot resten van de fundamenten is de beklemming voelbaar gebleven.

In 2004 is er een mooie, bescheiden gedenkplaats gerealiseerd, die het herrijzen van de herinnering uit de grond (uit de vergetelheid) symboliseert.

Herinneren, bezinnen en leren is het motto van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort. De stichting is opgericht om niet te vergeten. Of, anders gezegd, om de herinnering levend te houden aan wat zich in de jaren 1940-1945 in en rondom Kamp Amersfoort heeft afgespeeld.

Kamp Amersfoort vraagt bezoekers zich te bezinnen op het verleden, om lessen van het verleden door geven aan nieuwe generaties en waar mogelijk parallellen te trekken met hedendaagse ontwikkelingen.

Laatste nieuws

Projecten bij Kamp Amersfoort worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij.

De vertaling van deze website is mogelijk gemaakt door:

NPL logo 2013 RGB300 75
logo-vertalingen-horz-okt-2016-nl