Sint-Salviuskerk (Limbricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint-Salviuskerk
Oude Kerk
Oude Kerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Sint-Salviuskerk is de naam van twee kerkgebouwen in Limbricht. In 1922 werd de (nieuwe) kerk in de huidige dorpskern gebouwd, een ontwerp van Jos Cuypers en diens zoon Pierre Cuypers jr. Deze kerk verving de oude kerk bij het kasteel. De oude kerk wordt echter nog steeds Sint-Salviuskerk of Salviuskerkje genoemd.

De geschiedenis van de oude Salviuskerk gaat terug tot het einde van de tiende eeuw of het begin van de elfde eeuw. Van het toen gebouwde zaalkerkje resteert de noordmuur van maaskeien. In de 15e eeuw werd de oorspronkelijke zaalkerk uitgebreid met de huidige zuidbeuk in gotische stijl. Voor deze zuidbeuk werd mergel gebruikt. De toren, die voor de zuidbeuk staat, is ouder en dateert van ca. 1458. Het 13e eeuwse koor in laat-romaanse stijl sluit aan op de noordbeuk en heeft nog steeds de oorspronkelijke kapconstructie.

Nadat in 1922 de nieuwe kerk gereed kwam werd de oude kerk aan de eredienst onttrokken. Bij een restauratie door architect F.P.J. Peutz in de jaren 50 werd de middeleeuwse kerk blootgelegd door een aantal aanbouwen te verwijderen. Tijdens de volgende restauratie tussen 1977 en 1984 werden in het koor muurschilderingen aangetroffen, de oudste muurschilderingen die ooit in een dorpskerk in Nederland zijn gevonden. Deze schilderingen van rond 1300 zijn nu ook nog te bezichtigen. Ook is in dit kerkje een geelkoperen doosje gevonden met stukjes bot van de heilige Salvius, waarnaar deze kerkgemeenschap is vernoemd. Deze botjes zouden door twee nonnen uit Frankrijk zijn meegenomen naar Limbricht.

Coördinaten[bewerken]

Galerij[bewerken]