Harculo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harculo
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Harculo (Overijssel)
Harculo
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Zwolle Zwolle
Coördinaten 52° 28′ NB, 6° 7′ OL
Algemeen
Inwoners ± 150
Overig
Postcode 8015
Netnummer 0529
Belangrijke verkeersaders Kattenwinkelweg/ Fabrieksweg
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Harculo is een buurtschap met ongeveer 150 inwoners in de Nederlandse gemeente Zwolle, ten zuiden van de stad Zwolle en ingedeeld in de wijk Soestweteringlanden.

De toevoeging lo in deze plaatsnaam betekent licht loofbos met open plekken, hetgeen iets zegt over de ligging van de plaats ten tijde van de naamgeving. Harculo behoorde in de middeleeuwen, ten tijde van het zogenaamde hofstelsel, tot de Hof van Zwolle.

In 1224 vond bij de plaats een veldslag plaats omdat boeren en ridders uit Salland zich verzetten tegen de bisschop van Utrecht Otto van Lippe. Deze slag werd gewonnen door de bisschop en zijn manschappen, waarna deze verder op konden rukken. Later verloor hij de slag bij Ane en werd zijn leger in de pan gehakt. Als gevolg van zijn expedities liet hij het bisdom sterk verarmd achter.

Aan de rand van Harculo bij de IJssel staat de IJsselcentrale, een elektriciteitscentrale die ook wel Centrale Harculo wordt genoemd. De centrale had vroeger vijf zeer lange schoorstenen, waarvan er anno 2010 nog twee over waren. Nadat de centrale in 2012 was stilgelegd, begon in januari 2017 het slopen ervan. Op 18 maart 2017 zijn de laatste twee schoorstenen met explosieven naar beneden gehaald.

De rivierduinen op de plaats waar later Harculo zou ontstaan waren al vroeg aantrekkelijke plaatsen voor bewoning. Op de nabije kleigronden ontstond agrarisch gebied. In 1573 was er een grote dijkdoorbraak, hierdoor is een van de kolken bij de IJsselcentrale ontstaan. In 2010 zijn de dijken langs de IJssel verstevigd door de dijkvoet breder te maken.

Zie ook[bewerken]