De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Welkom op de website van de VSM

Alles is veranderd, maar de stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren is gebleven. Niet als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie. Op de Koningslijn rijdt de VSM met een groot aantal stoomlocomotieven, Nederlands historische diesellocomotieven en rijtuigen door het schitterende landschap van de Veluwe en de IJsselvallei en beleeft u een dagje spoorvervoer uit het verleden.

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij heeft zich ten doel gesteld een rijdend spoorwegmuseum in dienst te houden. Met veel zorg, geduld en kennis werken de VSM-ers aan de instandhouding en het onderhoud van de locomotieven, rijtuigen en goederenwagens.

Op deze internetpagina's treft u informatie aan over de arrangementen en rijdagen en vindt u informatie en foto's over ons traject en materieel.

Terug naar ToenTerug naar Toen
Vroegere tijden herleven tussen Apeldoorn en Dieren!

De liefhebber van stoom kan zijn hart ophalen. Op het eerste volle weekeinde van september (2 & 3 september 2017) organiseert de VSM traditioneel het grootste stoomtreinenfestival van Nederland onder de naam: "Terug naar Toen".

Een groot aantal gerestaureerde stoomlocomotieven is op beide dagen actief. Met een lengte van bijna 23 meter en een dienstgewicht van 130 ton en meer behoren deze machines tot de grootste die in Europa hebben rondgereden. Lees verder...

Klik hier voor de uitgebreide dienstregeling in de dienstregelingfolder.

 

Veluwe IJssel BoemelOntdek de Veluwe IJssel Boemel
Een unieke combinatie van stoomtrein en salonboot

Tijdens dit arrangement bekijkt u de Veluwe vanuit de stoomtrein van de VSM, nostalgisch reizend van Apeldoorn naar Dieren. Daar stapt u over van spoor op water en vaart u met een salonboot van Rederij Randmeer over de kronkelende IJssel van Dieren naar Zutphen. Deze historische stad is echt een bezoekje waard. Dit prachtige "rondje" is echt compleet als u de Arriva-trein van Zutphen naar Apeldoorn neemt.

Er zijn verschillende reismogelijkheden. Zo kunt u ook kiezen om te starten in Zutphen, waar u met de salonboot naar Dieren zal varen. Vanaf Dieren kunt u met de stoomtrein naar Apeldoorn, waarna u vanuit Apeldoorn met de Arriva-trein weer terugreist naar Zutphen. In Apeldoorn heeft u nu de mogelijkheid om de stad te bezoeken.

Klik hier voor meer informatie over dit arrangement en alle opstapmogelijkheden.

 

Lunch op zondagGeniet van een Zondagse lunch

Op alle zondagen t/m 22 oktober (met uitzondering van 3 september) rijdt de VSM met een stoomtrein over de Veluwe, in deze trein zal een origineel Wagon-Lits rijtuig uit 1927 meerijden. Tijdens deze reis over een deel van de VSM-spoorlijn, kunt u in ons Wagon-Lits rijtuig genieten van een heerlijke lunch.

Reserveer snel uw kaarten in onze online kaartjeswinkel.

 

Steun de VSM!Steun de VSM!

De VSM houdt zich bezig met het onderhouden van een rijdend spoorwegmuseum, hiervoor heeft de VSM uw steun nodig. Word donateur van de VSM en steun daarmee het onderhoud aan de locomotieven, rijtuigen en alle andere zaken die de VSM rijk is.

Met een minimale bijdrage van € 22,50 per jaar ontvangt u drie keer per jaar ons informatieblad de Koppelstang. Wanneer u een bijdrage van € 35,- of meer doneert ontvangt u naast de Koppelstang tevens een vrijkaart. Deze vrijkaart geeft recht op een treinreis voor één persoon op één van de rijdagen van de VSM.

Klik hier voor meer informatie.

 

Met stoom naar het museumstationMet stoom naar het Museumstation

Reizen met de VSM betekent in een andere wereld zijn! Tijdens uw stoomreis vanaf Apeldoorn krijgt u bij station Beekbergen alle gelegenheid om, aan de hand van een uitgebreide plattegrond, het interessante stoomdepot te bezoeken.

Bezoek onze werkplaats waar het onderhoud wordt gepleegd aan de grote en zware locomotieven. En klim even 'op de bok' bij de stoker en de machinist om te ervaren hoe een stoomlocomotief er van binnen uit ziet. Een grote draaischijf voor het draaien van de stoomlocomotieven heeft een prominente plaats in het stoomdepot.

Klik hier voor meer informatie.

 

Uniek jubileumboek40 jaar VSM - Jubileumboek
Vier decennia kleurrijk in beeld!

In 2015 bestond de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij al weer 40 jaar. Een jubileum dat we niet stil voorbij willen laten gaan. Daarom heeft de VSM i.s.m. de uitgever Uquilair een schitterend fotoboek samengesteld met daarin volop foto's van vier decennia stoom op de Veluwe.

De eerste stoomlocomotief van de VSM was de 094 055-1, overgenomen van de Deutsche Bundesbahn. Op 14 juli 1975 reed deze de feestelijke openingsrit. Sindsdien is er veel veranderd bij de VSM.

In de loop der jaren is het materieelpark fors uitgebreid van slechts één stoomlocomotief naar een grote verzameling stoomlocomotieven en een nog groter aantal historische rijtuigen. Zo is de VSM in 40 jaar uitgegroeid tot een landelijk bekende en veel bezochte attractie op de Veluwe.

In dit boek krijgt u met meer dan 200 kleurenfoto's een mooi beeld van 40 jaar stoom op de Veluwe. Dit boek wordt per post thuisbezorgd of u kunt kiezen deze zelf op te halen op het kantoor van de VSM aan de Rijnstraat in Apeldoorn.

Bestel nu uw jubileumboek in onze online winkel.

 

Uw eigen stoomtrein?!De mooiste dag van uw leven
Vier uw huwelijk, verjaardag of bijzonder jubileum met uw eigen stoomtrein

Wilt u een onvergetelijk feest op een bijzondere locatie, neem uw gasten dan mee in de stoomtrein. Het sfeervolle plaatje van het rustieke station van Beekbergen, de imposante locomotieven en de karakteristieke rijtuigen vormen een unieke achtergrond.

Er zijn talloze mogelijkheden, bijvoorbeeld een ontvangst met champagne, of we serveren een lekkere kop koffie met een stuk bruidstaart of lekkere bonbon's. Wij verzorgen graag een feestlunch, high-tea of diner voor uw gasten.

Klik hier voor meer informatie.