Vliehors

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vliehors
Natuurgebied
Vliehors
Vliehors
Situering
Land Nederland
Coördinaten 53° 14′ NB, 4° 55′ OL
Informatie
Bezoekers Geen (niet vrij toegankelijk)
Beheer Defensie
Foto's
Op het strand aan de rand van het militair oefenterrein
Op het strand aan de rand van het militair oefenterrein

De Vliehors is een uitgestrekt natuurgebied op het Nederlandse waddeneiland Vlieland.

Vliehors is een verbreed strand van ongeveer 24 vierkante kilometer, dat voor een groot deel nu in gebruik is als militair oefenterrein van de Koninklijke Luchtmacht, het enige in Nederland waar vliegers van de luchtmacht en NAVO-partners mogen oefenen met munitie en explosieve ladingen.[1]

De zandplaat is gelegen op de westelijke helft van het waddeneiland Vlieland. De operationele benaming van de Vliehors is Cornfield Range.

Cavalerie[bewerken]

Van 1955 tot en met april 2004 was er ook een cavalerieschietkamp (CSK) op de Vliehors gevestigd. Dit was de enige locatie in Nederland waar met scherpe munitie door de Leopardtanks van de Nederlandse cavalerie, het tankonderdeel van de Koninklijke Landmacht, kon worden geschoten. In de winter van 1993/1994 is er een proef gedaan om een radiografisch beweegbaar doel te introduceren.

In 1952 is minimaal een keer een proef in de buitenlucht uitgevoerd op de Vliehors, waarbij het door TNO gefabriceerde zenuwgas sarin werd getest op proefdieren.

Tot 1993 is op de Vliehors door Defensie bij oefeningen gebruikgemaakt van verarmd uranium in munitie.

In september 2009 is door het Ministerie van VROM een nieuwe milieuvergunning afgegeven aan Defensie, die het mogelijk maakt om te schieten vanuit jachtvliegtuigen en helikopters en tot maximaal 70 live bommen (500-ponders) per jaar af te werpen.

Het CSK maakte organisatorisch deel uit van het Cavalerie Opleidingscentrum (OCC), welke als standplaats de Bernardkazerne in Amersfoort had.

Reddingshuisje[bewerken]

Aan het westelijke strand is een reddingshuisje te vinden. Dit is aangekleed en ingericht met allerlei voorwerpen die gevonden zijn tijdens het strandjutten. Dit huisje is voor toeristen te bereiken met de Vliehorsexpres.

Reddingshuisje op het Vliehors terrein.